Hur vet man att det "afrikanska tyg" man köpt är tryckt i Afrika?


Om du köper ett tyg som du tycker är "typiskt afrikanskt", vill du då också veta om det är "Made in Africa"? Vi har ofta mötts av kunder som tänker att tyger de handlat på marknaden i Banjul eller Dakar är tillverkade lokalt. När vi berättat att de inte är det, är besvikelsen ibland stor. Men det är inte lätt att veta vad man köper, då en stor del av tygerna är väldigt anonyma. Vi vill därför dela med oss av lite information och tips på vad du ska titta efter.

Men först lite fakta; av alla sk waxtyger som säljs i Västafrika trycks trycks endast ca 15% i Västafrika och fabriker finns enbart i några få länder. Siffran är från 2015, så det kan ha förändrats sedan dess, men jag har svårt att tro att andelen skulle ha ökat, snarare tvärtom. 1% trycks i Holland men resterande 84 % produceras i Asien, främst Kina och Indien.1)

Sedan länge har de afrikanska textilindustrierna pressats hårt av billig import från Asien. Dessutom förekommer en  stor mängd piratkopierade och insmugglade tyger på marknaderna.Det är en djungel av tyger och mycket pengar som omsätts. Det är därför vi på Just Africa alltid propagerar för att man ska välja sina tyger och köpa de som faktiskt är producerade i Västafrika. Textilindustrierna skapar viktiga arbetstillfällen, inte minst arbetstillfällen för högutbildad arbetskraft. Det handlar också om skatteintäkter, produktionskedjor, mm.

Men hur ska man då veta var tyget är gjort? Det finns det några enkla hållpunkter att utgå från:

Titta på tygets stadkant (se bilden högst upp), där brukar det alltid stå något i stil med Java Print, Real Wax, etc. Står det var det är tryckt? På tyger tryckta i Afrika står det alltid "printed in" och landets namn. Står det inget land, ja då kan du med största säkerhet säga att det är tryckt i Asien. Jag har sett tyger där det står "printed as Nigeria" eller "real dutch print". Det är två av alla varianter för att få tygerna att kännas "afrikanska", men de är inte tryckta vare sig i Nigeria eller Holland.


Waxprints levereras alltid i bitar om 6 eller 12 yards och är märkta med en etikett från fabriken. Här ska det också stå var tyget är tryckt. Står det inget tillverkningsland kan du även här kallt räkna med att de är gjorda i Asien.

De flesta tyger du hittar hos oss är från Uniwax i Elfenskusten och GTP i Ghana. Andra varumärken är Woodin, ABC, ATL och UNTL och Nichem.

Ett stort varumärke som man kan hitta rätt ofta är Hitarget. Det är ett kinesiskt och anklagas ofta för att de kopierar originalmönster från Vlisco. Idag har de ändå ett relativt gott rykte, då deras tyger är av bra kvalitet. Det lite ironiska är att numer kan man hitta piratkopior av Hitarget-tyger, med märkningar som Hitargete (med e på slutet) eller Hightarget.

Vi skriver gärna mer om waxtyger - ett ämne där det alltid finns mer  att lära! Har du några frågor du tycker vi ska ta upp? Skriv i kommentarsfältet eller maila oss! På vår hemsidan hittar du också mer om tygernas historia och mönstrens betydelser.

1) Det är svårt att hitta siffror, men den här källan tycker vi verkar tillförlitlig; https://www.uqalo.com/wp-content/uploads/2015/11/Research-african-print.pdf


Kommentarer