Fashion Revolution Week

 

 

Global Mamas i Ghana är ett fantastiskt företagskooperativ som genom sitt arbete stärker kvinnliga företagare. På bilden syns Sarah  "Adwoa", sömmerska, som jobbar med Global Mamas sedan 2005. Just Africa har sålt många varor från Global Mamas under åren och vi har alltid varit superglada för den höga kvaliteten och bra modeller. Foto: Nick Ruffalo för Global Mamas


Den 24 april 2013 rasade textilfabriken Rana Plaza i Bangladesh. Över 1000 fabriksarbetare dog och fler än 2500 skadades. Sedan dess uppmärksammas olyckan varje år världen över under samlingsnamnet Fashion Revolution Week. 

Vi vet att vår konsumtion av kläder har ett högt pris. Det gäller både brott mot mänskliga rättigheter och jordens klimat. Samtidigt är det inte alltid lätt att veta hur man ska agera som konsument. Därför har jag gjort ett litet urval av några länkar där du kan läsa mer och hitta schyssta alternativ.

Fashion Revolution Weeks hemsida. Här hittar du information om bakgrunden till Fashion Revolution. Du hittar ingångar till vad du kan göra som konsument, varumärke, butik eller journalist. Du hittar också länkar till organisationen i olika länder och aktiviteter som kommer äga rum under årets vecka 19-25 april. Svenska delen har tex ett instagramkonto - följ gärna dem!

Jag fastnade för ett inlägg om en utställning i USA av Rachel Breen kallat  “The Labor We Wear,” En konstutställning som ställer många frågor, väcker känslor och samtidigt inger kraft att man också som individ kan göra skillnad. Många fler inlägg, artiklar, videos och intervjuer finns att klicka sig fram till på sidan. 

Medveten konsumtion och Svenska Naturskyddsföreningen har bra hemsidor med tips och kunskapssidor där man kan läsa på och lära sig mer. Naturskyddsföreningen har också en bra Grön Guide fylld av tips för en mer hållbar vardag. 

En intressant film om vad som händer i änden på värdekedjan med begagnade kläder har jag hittat genom Africa Fashion Guide. Jacqueline Shaw, som driver Africa Fashion Guide, har lång erfarenhet från modevärlden. Sedan ett par år lägger hon all kraft på att stötta och utveckla modeföretag som vill producera etiskt och schysst i Afrika. En fantastiskt driven kvinna som man blir inspirerad av! Hon lägger regelbundet upp intervjuer med olika designers och personer som vill förändra modevärlden. I samband Fashion Revolution Week förra året lade hon upp den här intervjun med en kvinna som arbetar med frågor om problemen kring andrahandsmarknaden med kläder i Ghana. Den är lika aktuell idag!

Har du andra länkar och tips? Dela gärna här i kommentarsfältet! Delad kunskap är bästa kunskapen!

 

Kommentarer

Skicka en kommentar