Bogolan - Textil i Mali 2

Bogolantygerna har, som vi skrev i förra inlägget, en månghundraårig tradition. Man vet inte exakt hur länge man har färgat tyger med lera, men  arkeologiska fynd i Dogonomårdet i Mali visar att vävtekniken varit känd åtminstone sedan 1000-talet.

Bogolantyger målas alltså med lerfärger. Det är inte en batikform, utan färgerna appliceras direkt på det växtfärgade tyget. På bilden ser vi hur en kvinna målar tyget med en pinne som pensel. Mönstrena målas "negativt", dvs det är bakgrunden som man målar, inte strecken och linjerna. Det är ett oerhört svårt arbetssätt som kräver en säker hand och lång erfarenhet. Målningen sker i flera omgångar; först målar man på leran en gång, sköljer tyget och sedan målar man igen 2-3 gånger för att få den rätta svärtan. Mönstren kan sedan antingen lämnas som de är, gulbruna från växtbadet, eller så bleks det så det blir vitt. Till blekningen använder man en blandning av malda jordnötter, vatten, natriumhydroxid och hirskli.

I traditionen bars bogolantygerna av jägare, omskurna flickor eller andra personer som riskerade att förlora blod.
Foto: Hans Bulthius
Tygerna skulle skydda bäraren genom att skrämma bort
onda andar, vilka dessutom skulle bli förvirrade av de
slingrande mönstren och därigenom ge sig av utan att skada
bäraren. En intressant lärdom vi gjort när vi läst på inför utställningen, är att växterna som man använder till det första färgbadet har antibiotiska effekter.

Källor: Textil i Afrika, Publiserad av Afrikagrupperna 1997 ISBN 91 85584 56 8
African Textiles av John Gillow, 2003, ISBN 0-500-51144-6

Kommentarer