Kika på utställningen - en kort video!

 

Bild från recensionen i Göteborgsposten!

Nyfiken på utställningen Svarta Tråden? Här får vi tack vare Marché Noirs FB-sida en kort virtuell tur av den pågående utställningen på Världskulturmuseet i Göteborg. Videotur av utställningen  Bland annat ser du till exempel mästervävaren Hector Bob Lahai väva. Hector Bobs vävstol är typisk för Sierra Leone med ett trebent stativ och att vävaren väver från sidan. Extra roligt att Hector Bob är delaktig i utställningen tycker vi på Just Africa, eftersom han också var medkreatör i den sista utställningen vi hade i butiken innan vi stängde vår fysiska butik vid Slussen i Stockholm maj 2019. 

Det går också att höra ett inslag från Studio Ett som gjordes inför öppnandet av utställningen. Hör museets Afrikaintendent Michael Barret, producent Andrea Davis Kronlund och designern Imane Ayissi (och Just Africas Lotta Spykman som fick äran att göra en översättning från franskan). 

Bor du i Stockholm kan du besöka Etnografiska muséet och se en mindre del av utställningen där. Bland annat en väldigt intressant intervjufilm med Imane Ayissi och Amah Ayivi, designers och hjärnorna bakom modemärkena Imane Ayissi och Marché Noir. Filmen är gjord av Chayet Chiénin som driver webplatsen Nothing but the wax med mängder av intressanta reportage om både mode och kultur framför allt med perspektiv från den afrikanska diasporan. Texter både på franska och engelska. 

Utställningen har tagits fram i samarbete mellan Världskulturmuserna och deras projekt Afrika pågår, Franska institutet i Sverige och Just Africa och är kurerad i samarbete med designkollektivet Art comes first.

Kommentarer