Bogolan - Textil i Mali 3


Vi kan inte sluta att berätta om bogolan, för det är en teknik och tradition som verkligen lever och utvecklas. Tygerna var nästan på väg att försvinna för 40-50 år sedan, men lyftes fram igen av en grupp studenter vi l'Institut National des Arts i Bamako på 1970-talet. De bildade gruppen "Groupe Bogolan Kassobané" och forskade om bogolantekniken. De skapade konst som ställts ut över hela världen grundad på dessa efterforskningar.

En av de drivande personerna var Boubacar Doumbia. Idag leder han centret Le Ndomo i staden Segou i Mali. Det är ett humanitärt projekt för att bekämpa arbetslöshet bland ungdomar som inte fått möjlighet att gå i skolan. Det gör de dels genom att utbilda ungdomarna i bogolanfärgning, och dels i praktiska företagskunskaper. Centret syftar till att hjälpa ungdomarna genom livet med hjälp av en solidarisk värdegrund som främjar personligt ansvar, engagemang och solidaritet, i harmoni med de värderingar som omgärdar hela denna gamla hantverkstradition.

Hos oss hittar du i dagsläget sjalar (som också fungerar fint som dukar eller väggprydnader), kuddfodral och klänningar från Ndomo. 

 

Foton från Le Ndomo och Boubacar Doumbia
Foto:  David Crookes inför Design Network Africas utställning på Habitat i London 2013.

Kommentarer