Bogolan – Textil I Mali

På Just Africa jobbar vi främst med att lyfta fram spännande afrikanska varumärken. Designers och entreprenörer som skapar nya produkter, uttryck och livskraftiga företag. Men alla former har ett ursprung och mycket av det nya har sina rötter i gamla kunskaper och tekniker. Därför arrangerar vi då och då utställningar där vi lyfter fram historien bakom en teknik, ett mode eller hantverk. Vi är kanske särskilt svaga för olika textila traditioner från den afrikanska kontinenten. Afrikanska tyger förknippas ofta med de färgstarka, tryckta västafrikanska bomullstygerna, sk wax prints eller ankara. Men det finns så mycket mer när det kommer till textilier från Afrika. Textil har alltid varit ett viktigt sätt att uttrycka sig, att kommunicera, skydda sig, visa social status, mm. Många textilier har producerats på liknande sätt under många hundra år, både vad gäller mönster och vävtekniker.

Under tiden 24 oktober – 27 november 2018 visar vi historien bakom de sk bogolantygerna, eller mud cloth, från Mali. Bogolan betyder färgad av lera. Tyger färgas först i ett växtbad och sedan målas mönstren med fermenterade jord- och lerfärger som genom föreningen med garvsyran från växtbadet blir färgfasta.

Tygerna är inköpta av holländaren Hans Bulthius på hans många resor i norra Mali. Hans köper upp tyger som ett sätt att ekonomiskt stötta de som ännu kan hantverket, men också som ett sätt att uppmuntra att kompetensen förs vidare till nästa generation. Vi visar ett stort urval av dessa fantastiska tyger, som också är till salu. Tygerna kommer främst från platserna Dogon, Segou och Djenne.

I utställningen visar vi också denna film om bogolan, gjord av holländaren Coen Engelhard 


Kommentarer