Med passion för handens kraft


Kazi's Design
Kazi's design är ett litet företag i Ouagadougou, Burkina Fasos huvudstad som drivs av Martine Some. Vid vårt senaste besök i Burkina Faso, träffade vi Martine och det var så oerhört inspirerande. Martine drivs verkligen av en passion för att lyfta fram den kunskap och kompetens som finns inom den traditionella textilproduktionen. Ekologiskt odlad, bomull, naturliga växtfärger, organisk indigo, handspunnet och handvävt! Mycket av den gamla kunskapen håller på att försvinna. Men Martine är verksam mitt i Ouagadougou där hon arbetar inte bara med sin egen ateljé utan också med att dra igång ett utbildningscenter för både färgning och vävning. 

Martine Some har en bakgrund som scenograf och skapare av en mängd kläder för film i Burkina Faso. Hon har alltid stridit för att få in traditionella textilier och klädstilar bland kostymerna för att höja dess status. Samma inställning har hon när hon genomför olika inredningsuppdrag. Att lyfta de burkinska tygerna och kompetensen med sin höga kvalitet och rena estetik. Enkla former och mönster där hantverket fullkomligen lyser! 
Kuddfodralen på bilden härintill tycker vi är lysande exempel på Kazi's Design stilkänsla. De är 
otroligt vackra i sin enkelhet. Handspunnen bomull och de smala remsorna vävda på traditionellt sätt på en form av bandvävstol ger tyget en fin struktur. Man känner nästan händerna som varit med och skapat det! 
Hemma hos oss har Kazi's kuddfodral fått sällskap av ett från
Kampala Fair och ett fårskinn från Gotland.Vild bomull som växer i trädgården
på Martines center

Martine tittar på tyger tillsammans med sin son i ateljén

Handspunnen bomull färdig för vävning

Detalj från en traditionell vävstol i Burkina Faso

Kommentarer