April 2020

Facemasks from Blackfly Kenya
Ansiktsmasker tillverkade av Blackfly i Kenya. Foto: Blackfly Kenya

Covid-19-viruset får konsekvenser på så många plan. Det påverkar oss som individer och samhällen. Företag här hemma och över hela världen kämpar hårt för att klara sig. På Just Africa tänker vi naturligtvis extra mycket på alla våra leverantörer och deras familjer runtom på den afrikanska kontinenten. Eftersom jag själv har bott i Burkina Faso går extra mycket av mina tankar dit. Landet har det senaste året varit hårt drabbat av terrorism, vilket gjort att de redan hade tappat nästan all sin turism och många internationella investeringar. Nu kommer covid-19 på toppen av detta och det i ett samhälle där många lever från dag till dag, på små marginaler. Det är oerhört tufft för alla!

Samtidigt finns det också många spännande initiativ för att sprida information och minska smittspridning. Vi har sett exempel på musiker i Burkina Faso som rappar om corona och graffitikonstnärer som gör muralmålningar i Dakar med informativa bilder. Flera av våra leverantörer har börjat tillverka ansiktsmasker, bla. Blackfly i Kenya och Global Mamas i Ghana. Så här skrev Blackfly på sin FB-sida häromdagen:

"People are ordering masks to protect against the corona virus. We’ve watched a hundred youtube videos on masks and how they work… and decided to go back to work. Here’s what we came up with after a number of prototypes. For each mask you buy we give away one for free to traders and hustlers in our “mtaa”. Let’s have everyone wear a mask and protect each other!"

Det kan kännas som ett svart hål när man vill stötta företag som går på knäna för närvarande. Samtidigt gör många små saker skillnad! Både lokalt och längre bort. I vår familj har vi nog aldrig handlat så många goda bullar och bröd på det lokala bageriet och blommor i blomsteraffären som de senaste veckorna. Men självklart försöker vi också på olika sätt stötta våra samarbetspartners. Bl.a. har en insamling anordnats för Baobab Batik i Swaziland. De sysselsätter ca 35 kvinnor i sin workshop, oftast ensamma familjeförsörjare. Insamlingen är till hjälp för att stötta Baobab Batik så de kan klara av att betala lönerna till personalen under en period. Nu kör även Baobab Batik igång med att göra ansiktsmasker. 

Konst som motståndshandling
Résistance Artistique - Hamed Ouattara
Hamed Ouattara, designern bakom våra fantastiska möbler av återvunnen metall, gör allt han kan för att sprida både mental styrka och praktisk information genom sina sociala medier och är också ute i olika grupper som informerar människor på gatorna i Ouagadougou om hur de kan skydda sig mot covid-19. Innan coronakrisen har Hamed Ouattara det senaste året tagit många spännande initiativ för att mobilisera mot terrorismen genom konst och kultur. Projektet går under namnet Résistances Artistiques.  Att använda konsten för att inge hopp och visa på vägar framåt är viktigare än någonsin, hälsar Hamed.

Lite mer lättsamt
GTP är en textilindustri i Ghana som vi köper in tyger från till butiken. På deras FB-sida lägger de nu upp en mix av uppmaningar om att tvätta händerna och roliga gör-det-själv tips på saker du kan göra av tyg när du sitter hemma i karantän!


Vi fortsätter att följa och inspireras av både Blackfly, Hamed Ouattara och alla andra initiativ som tas runtom i Afrika. En kontinent som på både gott och ont, är mer van att hantera det oförutsedda än vad vi är här i Sverige. 


Kommentarer