Svarta Tråden / Black Thread

Afrikanskt mode har på senare tid rönt stor uppmärksamhet på den internationella modescenen. Modeskapare och klädföretag har låtit sig inspireras av den afrikanska kontinenten. Textil, mönster och färgspråk kopieras och förändras. Projektet Svarta Tråden kom till som en reaktion på detta. Vi ville lyfta fram några av de många spännande och nyskapande kreatörer från den afrikanska kontinenten och diasporan som följer trådarna tillbaka till rötterna, till den verkliga kunskapen om mönster och tekniker och i samverkan med hantverkarna skapar något nytt. Det handlar om hållbarhet, både social och miljömässig. Det handlar om kulturarv och stolthet. Och det handlar om att berätta sin egen historia. 

I Svarta Tråden möter du av de mest omtalade afrikanska modeskaparna just nu, parisbaserade Marché Noir och Imane Ayissi, Du får se deras kreationer mixas med textil och föremål ur museets samlingar och bildarkiv.

 
Utställningen är en del av Afrika pågår – ett dialogprojekt på Etnografiska museet i Stockholm. Projektet är utforskande och metodutvecklande med syfte att lyfta fram nya perspektiv på den afrikanska kontinenten.
En ambition är att göra museisamlingarna från Afrika relevanta för fler och nya besökare. En del av utställningen Svarta tråden kommer visas på Etnografiska museet i Stockholm. 

Utställningen i Göteborg och Stockholm är inte statiska. Nya föremål och aktiviteter kommer att tillkomma och byggas på under hösten och våren.

Svarta tråden visas på Världskulturmuseet 10 oktober 2020 – 11 april 2021. 

Kommentarer